Onderhoud aluminium ramen: 7 tips

Aluminium ramen zijn een stijlvolle en duurzame keuze voor moderne woningen, maar zoals bij elk ander materiaal is regelmatig onderhoud essentieel om hun esthetiek en functionaliteit te behouden. Hoe moet je aluminium ramen onderhouden? We geven je enkele praktische tips om je prachtige aluminium ramen en deuren in topconditie te houden.

Het onderhoudsgemak van aluminium ramen en deuren

Aluminium ramen en deuren zijn eenvoudig te onderhouden en bieden tal van voordelen. Hun natuurlijke weerstand tegen corrosie en roest en de robuuste constructie maakt ze bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Met een minimale inspanning behouden ze hun kleur en esthetiek dankzij hun duurzame poedercoating. Regelmatig schoonmaken is meestal voldoende om stof en vuil te verwijderen. 

Onderhoud gekleurde aluminium ramen

Aluminium ramen onderhouden doe je zo:

 

 1. Spoelen
  Spoel de profielen af met koud water, bijvoorbeeld een tuinslang, om loszittende vuildeeltjes te verwijderen.
 2. Reinigen
  Gebruik een mild schoonmaakmiddel, zoals een mengsel van water en een paar druppels afwasmiddel, en reinig met een zachte doek of spons. Wrijf niet te hard om krassen te vermijden.
 3. Spoel opnieuw
  Spoel de ramen af met schoon water nadat je ze hebt schoongemaakt om eventuele zeepresten te verwijderen.
 4. Drogen
  Droog de profielen en de ramen af met een zachte, droge doek die niet pluist.
 5. Smeren van bewegende delen
  Onderhoud de scharnieren van je aluminium ramen en deuren door af en toe de bewegende delen te smeren met een smeermiddel op siliconenbasis om de soepele werking te behouden.
 6. Controleer de afdichtingen
  Controleer regelmatig de rubberen afdichtingen rond de ramen en vervang ze indien nodig. Goede afdichtingen helpen om tocht en lekkages te voorkomen.
 7. Verwijder hardnekkige vlekken
  Voor hardnekkige vlekken kun je een pasta maken van zuiveringszout en water. Breng de pasta aan op de vlek, laat het even intrekken en wrijf het dan voorzichtig weg met een zachte doek.

Vermijd onderstaande punten tijdens het onderhoud van je aluminium ramen:

 

 • Agressieve chemicaliën
  Agressieve chemicaliën kunnen de beschermende coating van het aluminium aantasten. Dit kan resulteren in een doffe uitstraling, verkleuring of zelfs kleine corrosieve plekken.
 • Schurende materialen
  Vermijd het gebruik van schurende materialen zoals staalwol, schuursponsjes of harde borstels: deze kunnen krassen in de afwerking veroorzaken.
 • Hogedrukreinigers
  Gebruik geen hogedrukreinigers, omdat de kracht van het water de afdichtingen en afwerking van de ramen kan beschadigen.
 • Overmatige kracht
  Vermijd overmatige kracht tijdens het reinigen om krassen en beschadigingen te voorkomen.

Het onderhoud van aluminium ramen en deuren is verrassend eenvoudig. Door regelmatig schoon te maken, agressieve chemicaliën te vermijden en kleine onderhoudstaken uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je aluminium ramen en deuren jarenlang in topconditie blijven met een minimale inspanning.

Waarom kiezen voor OSBK?

Uitstekende service

Bij OSBK staat uitmuntende service centraal, ondersteund door expertise en toewijding.

Hoogwaardige materialen

Bij OSBK kiezen we uitsluitend voor hoogwaardige materialen.

One Stop Shop

We zijn uw premium partner, voor elk type project: ramen, deuren, rolluiken, laadpalen & zonnepanelen.

Onderhoud aluminium ramen

Hoe vaak moet je aluminium ramen en deuren poetsen?

Om ervoor te zorgen dat je aluminium ramen er lang mooi uitzien en goed blijven functioneren, is het dus belangrijk om ze regelmatig te reinigen. Maar wat is regelmatig? Voor de binnenkant van de ramen is het meestal voldoende om ze om de paar maanden schoon te maken, tenzij ze sneller vies worden. De buitenkant van de ramen heeft mogelijk vaker reiniging nodig, afhankelijk van factoren zoals regen, stof, pollen en luchtverontreiniging. Dit kan variëren van eens per maand tot eens per kwartaal.

 

In gebieden met agressieve weersinvloeden, zoals zout water in kustgebieden, kan vaker onderhoud nodig zijn. Het is ook handig om regelmatig stof af te nemen en kleine vlekken direct schoon te maken om de ramen in goede conditie te houden. Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat je aluminium ramen er altijd stralend uitzien.

Onderhoud gekleurde aluminium ramen

Gekleurde of zwarte aluminium ramen onderhouden doe je best door bovenstaande tips toe te passen. Gekleurde ramen voegen dan wel een vleugje stijl toe aan je huis, maar om de levendige uitstraling te behouden is zorgvuldig onderhoud noodzakelijk. Sommige chemicaliën kunnen namelijk niet alleen de kleur aantasten, maar ook de beschermende afwerking van het aluminium beschadigen. Daarbovenop is gekleurd aluminium gevoeliger voor krassen dan ongekleurd aluminium. Het laten ophopen van vuil op gekleurde aluminium ramen kan dan weer de kleur dof maken en de uitstraling verminderen.

 

Merk je toch kleine beschadigingen of krassen op in het gekleurde oppervlak? Dan is het belangrijk om deze snel te repareren. Gebruik een geschikte verf of coating om de beschadigde gebieden bij te werken en de kleurconsistentie te behouden.

Aluminium ramen onderhouden

Op zoek naar inspiratie?

Op zoek naar wat inspiratie? Twijfel je over welke ramen en deuren het beste passen bij jouw huis? Laat je verrassen en download onze brochures voor een dosis inspiratie en nuttige informatie over ons uitgebreide assortiment aan ramen en deuren.

Aluminium ramen en deuren bij OSBK

Ontdek bij OSBK niet alleen aluminium ramen, maar ook stijlvolle aluminium deuren. Ons assortiment biedt een breed scala aan mogelijkheden, zodat je de perfecte combinatie van kleuren en stijlen kunt vinden voor een eigentijdse en samenhangende uitstraling van je woning.

Ook op zoek naar rolluiken?

Optimaal genieten van je alu ramen? Denk dan ook aan kwalitatieve rolluiken. OSBK biedt op maat gemaakte rolluiken in diverse kleuren en materialen, een perfecte aanvulling voor verhoogde bescherming, duurzaamheid en isolatie van je aluminium ramen.

Decalu88 Standard

Een tijdloze stijl met volledig vlakke buitenzijde. Deze slanke, neutrale look is de juiste keuze voor elk modern bouw- of renovatieproject.

Decalu110 steel

Geïnspireerd door de industrial trend, voegt dit design een origineel element toe aan elke eigentijdse loft of bedrijfspand.

Decalu88 New Steel

De stalen look met een extra dimensie? De New Steel-reeks oogt nog slanker voor een hoogstaand architecturaal eindresultaat.

Decalu163 Slide

Schuiframen zijn ideaal om veel ruimte en lichtinval te creëren. De slanke Decalu-profielen garanderen de kleinst mogelijke zichthinder en maken tegelijk grote overspanningen mogelijk.

OSBK heeft uitstekend naar onze wensen geluisterd tijdens het vervangen van ramen, deuren en andere renovatiewerken; waar wij problemen zagen, bood OSBK oplossingen. Ik raad dit bedrijf ten zeerste aan.
S. N.
⭐⭐⭐⭐⭐
Scroll naar boven