PVC ramen onderhoud: tips & tricks

PVC ramen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, energie-efficiëntie en onderhoudsgemak. Om ervoor te zorgen dat je ramen jarenlang meegaan en hun esthetische uitstraling behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. We delen graag waardevolle tips en tricks met jou voor het onderhoud van je PVC ramen, zodat je huis er altijd op zijn best uitziet.

PVC ramen onderhouden: zo doe je dat

Het onderhoud van PVC ramen en deuren is over het algemeen vrij eenvoudig en vereist niet veel inspanning. We geven je enkele praktische tips om je kunstof ramen en deuren in optimale staat te houden.

PVC ramen onderhouden

• Reinigen van PVC

Een essentieel aspect van het onderhoud van PVC ramen en deuren is regelmatige reiniging. Begin met het afnemen van stof en vuil met een zachte borstel of doek. Vervolgens kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken dat geschikt is voor PVC oppervlakken. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de kwaliteit van het PVC kunnen aantasten. Reinig zowel de binnen- als buitenkant van de ramen voor een grondige reiniging.

 

• Controleer de scharnieren en sluitingen

Scharnieren en sluitingen spelen een cruciale rol in de functionaliteit van PVC ramen. Regelmatige inspectie van deze onderdelen is van groot belang. Controleer of de scharnieren soepel bewegen en of de sluitingen goed aansluiten. Indien nodig, smeer de scharnieren met een smeermiddel dat geschikt is voor PVC ramen. Het zorgt niet alleen voor een vlotte werking, maar helpt ook om slijtage te verminderen.

 

• Controleer de toestand van de afdichtingen

De afdichtingen van PVC ramen zijn essentieel om tocht en vocht buiten te houden. Regelmatig controleren op scheuren, beschadigingen of veroudering van de afdichtingen is van groot belang. Vervang indien nodig beschadigde afdichtingen om de isolerende eigenschappen van de ramen te behouden. Dit draagt niet alleen bij aan energie-efficiëntie, maar ook aan een comfortabeler binnenklimaat.

 

• Bescherming tegen UV-stralen

PVC ramen kunnen na verloop van tijd vervagen en beschadigd raken door blootstelling aan UV-stralen. Overweeg het gebruik van een UV-beschermende coating om de kleur en het uiterlijk van je PVC ramen te behouden. Deze coating beschermt niet alleen tegen verkleuring, maar verlengt ook de levensduur van het materiaal.

 

• Voorkom krassen en beschadigingen

Hoewel PVC bekend staat om zijn duurzaamheid, is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn om krassen en beschadigingen te voorkomen. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen bij het schoonmaken en tijdens openen en sluiten van de ramen. Als er toch krassen optreden, gebruik dan een speciale PVC-reparatieset om deze te herstellen en verdere schade te voorkomen.

 

• Periodieke inspectie en professioneel onderhoud

Hoewel PVC ramen onderhouden doorgaans makkelijk zelf te doen is, is het ook raadzaam om periodiek een professioneel onderhoudsbedrijf in te schakelen. Deze experts kunnen diepgaande inspecties uitvoeren, eventuele problemen identificeren en zorgen voor uitgebreid onderhoud. Dit kan onder meer het smeren van bewegende delen, het afstellen van scharnieren en het controleren van de algemene conditie van de ramen omvatten.

Waarom kiezen voor OSBK?

Uitstekende service

Bij OSBK staat uitmuntende service centraal, ondersteund door expertise en toewijding.

Hoogwaardige materialen

Bij OSBK kiezen we uitsluitend voor hoogwaardige materialen.

One Stop Shop

We zijn uw premium partner, voor elk type project: ramen, deuren, rolluiken, laadpalen & zonnepanelen.

Onderhoud PVC ramen en deuren: hoe vaak moet je poetsen?

Het bepalen van de optimale reinigingsfrequentie voor je PVC ramen en deuren is essentieel om hun prachtige uitstraling en functionaliteit te behouden. Over het algemeen wordt aanbevolen om deze schoonmaakroutine minstens tweemaal per jaar uit te voeren. In het voorjaar is het ideaal om de winterse ophoping van vuil en vocht te verwijderen, terwijl een tweede reiniging in het najaar helpt bij het voorbereiden op de koude maanden.

Als je echter in een omgeving woont waar de lucht bijzonder vochtig is, of als je huis gelegen is in een stedelijke omgeving met meer stof en vervuiling, kan het nodig zijn om vaker schoon te maken. Controleer de staat van je PVC ramen regelmatig en pas de reinigingsfrequentie aan op basis van de specifieke omstandigheden van je woonomgeving.

Door regelmatig schoon te maken, niet alleen oppervlakkig maar ook grondig, kun je de levensduur van je PVC ramen en deuren maximaliseren. Het minimaliseert de opbouw van vuil en voorkomt dat hardnekkige vlekken zich vastzetten, waardoor de algehele uitstraling behouden blijft. Neem de tijd om dit onderhoudsritueel op te nemen in je jaarlijkse routine en geniet zo van langdurige voordelen en een heldere, aantrekkelijke uitstraling van je PVC ramen en deuren.

Regelmatig onderhoud van je PVC ramen is essentieel

Het regelmatig onderhouden van je PVC ramen is de sleutel tot het behoud van hun esthetiek en functionaliteit. Door eenvoudige stappen te volgen, zoals reinigen, smeren en inspecteren, kun je ervoor zorgen dat je PVC ramen jarenlang meegaan. Het nemen van preventieve maatregelen en het tijdig aanpakken van eventuele problemen zal niet alleen de levensduur van je ramen verlengen, maar ook bijdragen aan een energiezuinige en comfortabele leefomgeving.

PVC ramen inspiratie

Op zoek naar inspiratie?

Op zoek naar wat inspiratie? Twijfel je over welke ramen en deuren het beste passen bij jouw huis? Laat je verrassen en download onze brochures voor een dosis inspiratie en nuttige informatie over ons uitgebreide assortiment aan ramen en deuren.

PVC ramen en deuren bij OSBK

Ontdek bij OSBK niet alleen PVC ramen, maar ook stijlvolle PVC deuren. Ons assortiment biedt een breed scala aan mogelijkheden, zodat je de perfecte combinatie van kleuren en stijlen kunt vinden voor een eigentijdse en samenhangende uitstraling van je woning.

Ook op zoek naar rolluiken?

Optimaal genieten van je PVC ramen? Denk dan ook aan kwalitatieve rolluiken. OSBK biedt op maat gemaakte rolluiken in diverse kleuren en materialen, een perfecte aanvulling voor verhoogde bescherming, duurzaamheid en isolatie van je PVC ramen.

Elegant ThermoFibra Infinity

Superieure isolatiewaarden dankzij de integratie van Deceuninck ThermoFibra en Forthex-technologie.

Elegant Origin

De nieuwste technologie gecombineerd met een traditioneel design. De afgeschuinde vleugel zorgt voor een mooi retrocachet.

Elegante schuiframen

Schuiframen die gebruiksgemak, inbraakwerendheid en design combineren.

Elegant deuren

Deuren die uiterst goed isoleren en inbrekers buiten houden.

OSBK heeft uitstekend naar onze wensen geluisterd tijdens het vervangen van ramen, deuren en andere renovatiewerken; waar wij problemen zagen, bood OSBK oplossingen. Ik raad dit bedrijf ten zeerste aan.
S. N.
⭐⭐⭐⭐⭐
Scroll naar boven